GESTORIA CASTELLS, S.L.P

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Nova oportunitat per a empreses insolvents

La Directiva (UE) 2019/1023, de 20 de juny, amb la qual es pretén augmentar l’eficàcia dels procediments de condonació, insolvència i reestructuració d’empreses en dificultats, ha estat aprovada al Parlament Europeu amb la finalitat de permetre la plena exoneració dels deutes en un termini màxim de tres anys d’aquesta mena d’empreses.

Cada any, 200.000 empreses entren en concurs de creditors a Europa, i això es tradueix en una pèrdua de 1,7 milions de llocs de treball directes. En un intent de frenar aquesta situació els Vint-i-vuit han aprovat la Directiva (UE) 2019/1023 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny de 2019 sobre marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, i sobre mesures per a augmentar l’eficiència dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes, per la qual es modifica la Directiva (UE) 2017/1132 (Directiva sobre reestructuració i insolvència), amb què es pretén augmentar l’eficàcia dels procediments de condonació, insolvència i reestructuració d’empreses en dificultats.

En principi, la norma no serà aplicable a persones físiques que no tinguin la condició d’empresari. No obstant això, els Estats membres podran ampliar l’aplicació dels procediments d’exoneració de deutes també per a persones físiques insolvents que no siguin empresaris.

Els governs de la Unió Europea tenen com a objectiu garantir:

Que les empreses i empresaris viables amb dificultats financeres tinguin accés a marcs nacionals efectius de reestructuració preventiva que els permetin continuar l’activitat.

Que els empresaris de bona fe insolvents o sobreendeutats puguin gaudir de la plena exoneració dels seus deutes, proporcionant-los una segona oportunitat.

Que es millori l’eficàcia dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes, en particular amb la finalitat de reduir-ne la durada.

Que disminueixi la quantitat ingent de préstecs fallits que acumula la banca europea.

Alertes

De les novetats, destaca l’aprovació d’un sistema d’alertes que permetrà detectar circumstàncies que puguin provocar una insolvència immediata amb la finalitat d’advertir al deutor de la necessitat d’actuar sense demora.

Aquestes eines inclouran:

a) Mecanismes d’alerta en cas que el deutor no hagi efectuat determinats tipus de pagaments.

b) Serveis d’assessorament prestats per organismes públics o privats.

c) Incentius, conformement a la normativa nacional, perquè els tercers que disposin d’informació pertinent sobre el deutor, com ara comptables, administracions tributàries i de seguretat social, adverteixin el deutor sobre qualsevol evolució negativa.

Reestructuració preventiva

Igualment, la nova Directiva permetrà a les empreses deutores tenir accés a un marc de reestructuració preventiva perquè puguin afrontar aquesta situació quan encara són viables i evitar que arribin a la insolvència.

En aquests plans de reestructuració s’ha d’incloure una descripció de la situació econòmica, l’esment de les parts afectades i les seves categories o condicions, les condicions del projecte, així com una exposició que expliqui per què el pla ofereix una perspectiva raonable per a evitar la insolvència del deutor i garantir la viabilitat de l’empresa.

Aquests marcs estaran disponibles quan ho sol·licitin tant els creditors com els representants dels treballadors.

Els deutors que escometin una reestructuració preventiva podran gaudir d’una suspensió de les execucions singulars durant un període màxim de quatre mesos per a facilitar el procés. Durant aquest període, els creditors individuals no podrien reclamar la seva part del deute i bloquejar per si sols el procés de reestructuració.

En aquest context, també es facilitarà la negociació del pla amb el nomenament d’administradors quan les circumstàncies ho aconsellin així. Per exemple: en cas que el deutor gaudeixi d’una suspensió general d’execucions singulars, quan el pla de reestructuració hagi de ser confirmat per mitjà d’una reestructuració forçosa del deute aplicable a totes les categories, quan el pla de reestructuració inclogui mesures que afectin els drets dels treballadors o quan el deutor o els seus administradors socials hagin actuat de manera delictiva, fraudulenta o perjudicial per a les relacions empresarials.

Condonació

La norma fixa, a més, que els empresaris que siguin declarats insolvents tinguin accés a un procediment que pugui portar a la plena exoneració dels seus deutes en un termini no superior a tres anys, sempre que es compleixin certes condicions per a preservar els drets dels seus creditors.

Es podran mantenir o introduir disposicions que deneguin o restringeixin l’accés a l’exoneració de deutes o revoquin una exoneració o que estableixin terminis més llargs per a l’obtenció de la plena exoneració de deutes o períodes d’inhabilitació més llargs en determinades circumstàncies ben definides, i sempre que aquestes excepcions estiguin degudament justificades, com passa en els casos següents:

a) Quan l’empresari insolvent hagi violat substancialment les obligacions assumides en virtut d’un pla de pagaments o qualsevol altra obligació jurídica orientada a salvaguardar els interessos dels creditors, inclosa l’obligació de maximitzar els rendiments per als creditors.

b) Quan l’empresari insolvent hagi incomplert les seves obligacions en matèria d’informació o cooperació d’acord amb el Dret de la Unió i estatal.

c) En cas de sol·licituds abusives d’exoneració de deutes.

d) En cas de presentació d’una nova sol·licitud d’exoneració dins d’un termini determinat a partir del moment en què l’empresari insolvent hagi obtingut la plena exoneració de deutes o del moment en què se li hagi denegat la plena exoneració de deutes a causa d’una vulneració greu de les seves obligacions d’informació o cooperació.

e) Quan el cost del procediment conduent a l’exoneració de deutes no estigui cobert.

f) Quan sigui necessària una excepció per tal de garantir l’equilibri entre els drets del deutor i els drets d’un creditor o de diversos.

Valoració d’experts

El Consell General d’Economistes, mitjançant el Registre d’Economistes Forenses (REFOR), òrgan especialitzat d’aquest Consell en economia forense, ha analitzat la Directiva d’Insolvència aprovada i, destacant que la norma intensifica els aspectes economicoempresarials de la insolvència, facilita una resolució d’aquesta més ràpida i eficient i atorga més pes a la segona oportunitat, ja que redueix el termini de condonació. Malgrat això, els economistes del REFOR manifesten la seva preocupació pel fet que s’hagin mantingut possibles excepcions per al crèdit públic que, en el cas del nostre país, podrien mantenir els privilegis que tenen actualment. Així mateix, pel que fa al tractament de les pimes en el text de la norma, entenen que, si bé ha millorat el seu contingut, es continua trobant a faltar un capítol específic dedicat a pimes i especialment micros i petites empreses, que a Europa representen el 99,8 %.

Pròxims passos

Els Estats membres tindran dos anys, fins al 26 de juny de 2021, per a aplicar les noves disposicions. No obstant això, en casos justificats degudament, podran sol·licitar a la Comissió un any addicional per a aplicar-les. És a dir, fins a l’estiu de 2022.