GESTORIA CASTELLS, S.L.P

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

FISCAL

MODIFICACIONS REGLAMENT DE L’IRNR

Reial decret 595/2019, de 18 d’octubre, pel qual es modifica el RIRNR, aprovat pel Reial decret 1776/2004, de 30 de juliol (BOE núm. 252 de 18/10/2019)

Entrada en vigor: el 20 d’octubre de 2019.

S’afegeix una nova disposició addicional tercera al Reglament de l’IRNR per la qual s’estableix un règim especial d’acreditació de la residència a l’efecte de l’aplicació de l’exempció dels interessos i altres rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis, i també dels guanys patrimonials derivats de béns mobles, sempre que aquestes rendes s’obtinguin sense mediació d’establiment permanent, per residents en un altre Estat membre de la Unió Europea o per establiments permanents d’aquests residents situats en un altre Estat membre de la Unió Europea, prevista en l’article 14.1.c) de la Llei de l’IRNR, aprovada pel Reial decret legislatiu 5/2004, de 5 de març.

L’aplicació d’aquesta exempció es podia trobar amb obstacles per les dificultats per a acreditar la residència en el cas de rendes obtingudes per fons de pensions i institucions d’inversió col·lectiva residents a la Unió Europea, ja que és freqüent que no tinguin personalitat juridicofiscal en les seves jurisdiccions d’origen, i per això les autoritats fiscals no els concedeixen certificats de residència fiscal. El nou Reial decret pretén superar aquests obstacles, establint un règim especial d’acreditació de residència per a les rendes obtingudes per:

Fons de pensions equivalents. Tenen aquesta consideració les institucions de previsió social regulades per la Directiva 2016/2341 del Parlament Europeu i del Consell de 14 de desembre de 2016, relativa a les activitats i a la supervisió dels fons de pensions d’ocupació.

IIC regulades per la Directiva 2009/65/CE, per la qual es coordinen les disposicions legals, reglamentàries i administratives sobre determinats organismes d’inversió col·lectiva en valors mobiliaris.

IIC alternatives gestionades per gestores de fons d’inversió alternatius i sotmeses a un règim d’autorització, registre o supervisió administrativa.

L’acreditació de la residència es podrà fer d’aquesta manera:

Si es tracta d’un fons de pensions equivalent, mitjançant una declaració formulada pel seu representant en la qual es manifesti el compliment dels requisits legals, amb el contingut i ajustada al model que estableixi la Ministra d’Hisenda, declaració que tindrà un termini de validesa d’un any a partir de la data d’expedició.

Si es tracta d’un fons de pensions de les institucions de previsió social regulades per la Directiva 2016/2341 del Parlament Europeu i del Consell de 14 de desembre de 2016, relativa a les activitats i a la supervisió dels fons de pensions d’ocupació, i que no tingui la consideració d’entitat en règim d’atribució de rendes, mitjançant un certificat emès per l’autoritat competent de l’Estat on es trobi establerta la institució en què consti, al costat de la naturalesa de fons de pensions d’ocupació autoritzada o registrada a l’empara d’aquesta Directiva, la denominació completa de la institució, el seu domicili, l’Estat on està establerta i la data de l’autorització o el número de registre administratiu. L’autoritat competent serà l’encarregada de l’autorització, del registre o de la supervisió de la institució.

Si es tracta d’institucions d’inversió col·lectiva regulades per la Directiva 2009/65/CE, per la qual es coordinen les disposicions legals, reglamentàries i administratives sobre determinats organismes d’inversió col·lectiva en valors mobiliaris i que no tinguin la consideració d’entitat en règim d’atribució de rendes, mitjançant certificat emès per l’autoritat competent de l’Estat membre d’origen de la institució.

Si es tracta d’institucions d’inversió col·lectiva alternatives, sotmeses a un règim d’autorització, registre o supervisió administrativa i gestionades per gestores de fons d’inversió alternatius, regulades per la Directiva 2011/61/UE, i sempre que no tinguin la consideració d’entitat en règim d’atribució de rendes, s’acreditarà per algun dels mitjans següents: certificat emès per l’autoritat competent de l’Estat membre on estigui establerta o bé declaració formulada pels representants de la institució o de la seva entitat gestora.

A més, quan les IIC regulades per la Directiva 2009/65/CE i les institucions d’inversió col·lectiva alternatives sotmeses a un règim d’autorització, registre o supervisió administrativa i gestionades per gestores de fons d’inversió alternatius regulades per la Directiva 2011/61/UE tinguin la consideració d’entitats en règim d’atribució de rendes, l’exempció s’aplica als seus membres, en funció del percentatge de participació en l’entitat que correspongui als seus membres amb dret a exempció el 31 de desembre de l’any anterior al de l’obtenció de rendes. S’haurà d’acreditar la condició d’entitat en règim d’atribució de rendes, i el percentatge de participació mitjançant una declaració efectuada pel representant de l’entitat gestora, amb el contingut i d’acord amb el model que estableixi la Ministra d’Hisenda.

IVA I IMPOSTOS ESPECIALS. PROJECTES

Avantprojecte de modificació de la Llei de l’IVA i d’Impostos Especials

La futura Llei, que entraria en vigor l’1-1-2020, modifica la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el valor afegit i la Llei 38/1992, de 28 de desembre, d’impostos especials, per a incorporar el Dret de la Unió Europea a l’ordenament intern.

Es transposa la Directiva (UE) 2019/475 del Consell, de 18 de febrer de 2019, per la qual es modifiquen les Directives 2006/112/CE i 2008/118/ CE pel que fa a la inclusió del municipi italià de Campione d’Italia i les aigües italianes del llac de Lugano al territori duaner de la Unió i en l’àmbit d’aplicació territorial de la Directiva 2008/118/CE.

En l’IVA s’estableixen regles comunes de tributació en l’àmbit dels intercanvis de béns entre Estats membres, transposant la Directiva (UE) 2018/1910 del Consell, de 4 de desembre, per la qual es modifica la Directiva 2006/112/CE pel que fa a l’harmonització i la simplificació de determinades normes del règim de l’Impost sobre el valor afegit en la imposició dels intercanvis entre els Estats membres.

D’una banda, s’incorporen les regles harmonitzades de tributació en l’IVA dels denominats acords de venda de béns en consigna, introduint un nou article 9 bis en la Llei de l’IVA, acords formalitzats entre empresaris o professionals per a la venda transfronterera de mercaderies, en les quals un empresari (proveïdor) envia béns des d’un Estat membre a un altre, dins de la Unió Europea, perquè quedin emmagatzemats en l’Estat membre de destinació a la disposició d’un altre empresari o professional (client), que els pot adquirir en un moment posterior a la seva arribada.

La nova regulació estableix que els lliuraments de béns efectuats en el marc d’un acord de vendes de béns en consigna donaran lloc a un lliurament intracomunitari de béns exempt a l’Estat membre de partida efectuada pel proveïdor, i a una adquisició intracomunitària de béns a l’Estat membre d’arribada dels béns efectuada pel client, complerts uns requisits determinats.

Amb això se simplifica el tractament pel que fa a la regulació actual, encara que el tractament simplificat només és aplicable quan els béns els adquireixi el client dins del termini d’un any des de l’arribada a l’Estat membre de destinació. La data d’adquisició serà la que s’hagi de tenir en compte a l’efecte de la meritació de les operacions intracomunitàries.

També se simplifica el tractament de les operacions en cadena, quan uns mateixos béns, que seran enviats o transportats amb destinació a un altre Estat membre directament des del primer proveïdor a l’adquirent final de la cadena, són objecte de lliuraments successius entre diferents empresaris o professionals. Així, els béns es lliuraran almenys a un primer intermediari que, al seu torn, els lliurarà a altres intermediaris o al client final de la cadena, i d’aquesta manera hi haurà un únic transport intracomunitari.

En aquests casos, l’expedició o el transport s’entendrà vinculat únicament al lliurament de béns efectuat pel proveïdor a favor de l’intermediari, que constituirà un lliurament intracomunitari de béns exempt de l’IVA. No obstant això, l’expedició o el transport s’entendrà vinculat únicament al lliurament efectuat per l’intermediari que expedeixi o transporti els béns directament al client, quan aquest intermediari hagi comunicat al seu proveïdor un número d’identificació fiscal a l’efecte de l’Impost sobre el valor afegit (NIF-IVA) subministrat pel Regne d’Espanya. En aquest cas, el lliurament del proveïdor a l’intermediari constituirà un lliurament interior subjecte i no exempt de l’IVA i el lliurament efectuat per l’intermediari al seu client serà un lliurament intracomunitari de béns exempt de l’IVA.

Així mateix, es modifiquen els requisits que s’exigeixen per a l’aplicació de l’exempció als lliuraments intracomunitaris de béns. Així, juntament amb la condició que els béns es transportin a un altre Estat membre, com a condició material i no formal, cal que l’adquirent disposi d’un número d’identificació a l’efecte de l’IVA atribuït per un Estat membre diferent del Regne d’Espanya que hagi comunicat a l’empresari o professional que faci el lliurament intracomunitari i que aquest últim hagi inclòs aquestes operacions en la declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries, efectuada a través del model 349.

Projecte de Reial decret que modifica el Reglament de l’Impost sobre el valor afegit i altres normes tributàries

A la pàgina web del Ministeri d’Hisenda s’ha sotmès al tràmit d’informació pública amb data d’1 d’octubre el Projecte de Reial decret pel qual es modifiquen el RIVA, aprovat pel Reial decret 1624/1992, de 29 de desembre, i altres normes tributàries. Els canvis que introdueix entrarien en vigor, amb caràcter general, l’1-1-2020.

Modificacions en el Reglament de l’IVA

Després de la incorporació en la Llei de l’IVA de la regulació dels acords de venda en consigna, per la transposició de la Directiva (UE) 2018/1910 del Consell, de 4 de desembre de 2018, la Llei estableix l’obligació que els empresaris i professionals que hi participen hagin de portar llibres registres específics referits a aquestes operacions per a garantir d’aquesta manera l’aplicació correcta de les mesures de simplificació derivades dels acords de vendes de béns en consigna. La gestió i constància de les operacions es configurarà en els nous no només com un requisit formal, sinó també com un requisit substantiu, ja que el seu compliment serà necessari per a l’aplicació de la simplificació. Malgrat això, l’obligació de portar aquests llibres a través de la seu electrònica de l’AEAT per als subjectes acollits al SII es retarda fins a l’1-1-2021. D’altra banda, el Reglament d’Execució (UE) 2018/1912 ha modificat el Reglament d’Execució (UE) 282/2011 per a regular de manera harmonitzada el contingut d’aquests nous llibres registres.

Es modifica el RIVA per a regular dins dels llibres registre de determinades operacions intracomunitàries que han de portar els subjectes passius de l’Impost, els moviments de mercaderies i les operacions derivades d’un acord de vendes de béns en consigna, així com la regulació referent a la declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries per a incloure dins dels obligats a la seva presentació els empresaris o professionals que enviïn béns amb destinació a un altre Estat membre en el marc dels acords referits i el contingut de la declaració.

Així mateix, després de la transposició de la Directiva (UE) 2018/1910, la LIVA estableix com a requisit substantiu per a l’aplicació de l’exempció dels lliuraments intracomunitaris de béns que l’empresari o professional que la efectuï hagi consignat aquesta operació en la declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries, en el model 349. Se suprimeix la possibilitat que aquesta declaració recapitulativa es presenti amb caràcter anual.

El Reglament d’Execució (UE) 2018/1912 ha inclòs en el Reglament d’Execució (UE) 282/2011 una sèrie de presumpcions en matèria de prova del transport intracomunitari atès que l’aplicació de l’exempció en els lliuraments intracomunitaris de béns exigeix que els béns siguin expedits o transportats a un altre Estat membre. El Reglament estableix i especifica les circumstàncies en les quals s’ha de considerar que els béns han estat expedits o transportats des d’un Estat membre a l’altre, cosa que simplifica la prova dels requisits per a aplicar l’exempció.

Per això, també es modifica el RIVA referent a la justificació de l’expedició o transport dels béns a l’Estat membre de destinació, que es podrà efectuar per qualsevol mitjà de prova admès en dret i, en particular, aplicant el sistema de presumpcions incorporat al nostre ordenament jurídic pel Reglament d’Execució (UE) núm. 282/2011.

Modificacions en el Reglament dels impostos especials

En relació amb les noves marques fiscals que han d’emparar la circulació de les begudes derivades amb efectes a partir de l’1-1-2020, se suprimeix l’obligació de col·locar les marques fiscals al coll de l’ampolla de la beguda respectiva derivada. Les noves marques fiscals es podran col·locar en qualsevol lloc visible dels recipients o envasos.

Es permet que la inutilització de les marques fiscals adherides als envasos de begudes derivades, obligatòria per a les begudes que abandonin l’àmbit territorial intern, es pugui efectuar, a més del procediment habitual, mitjançant la baixa dels codis de seguretat inclosos en aquestes marques fiscals.

D’altra banda, la disposició final cinquena disposa que els establiments afectats per la normativa reguladora dels Impostos especials de fabricació que són obligats a la gestió de la comptabilitat a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament electrònic dels seients comptables que puguin presentar els seients comptables corresponents al primer semestre de 2020 durant el període comprès entre l’1 de juliol i el 30 de setembre d’aquest any. En el cas que optin per presentar els seients comptables del primer semestre en aquest període, l’exoneració de la presentació de la declaració d’operacions continguda en el RIE farà efecte per a les operacions efectuades a partir de l’1-7-de 2020.

Es modifica el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs, per a incorporar que l’obligació d’informació relativa a valors negociats incorpori la informació sobre el valor nominal dels valors per a dotar de més qualitat la informació derivada de la nova eina d’assistència al contribuent implementada per l’Administració tributària a partir de 2018, com és la «Cartera de Valors» del contribuent.

Així mateix, s’incorpora una modificació en el Reial decret 1512/2018, de 28 de desembre, per a retardar l’entrada en vigor dels nous requisits requerits per als procediments de vendes en ruta i per a determinats avituallaments de carburants a embarcacions i aeronaus, inicialment obligatori a partir de l’1-7-2019, fins a l’1-10-2019 per a facilitar l’adaptació a les noves exigències.