GESTORIA CASTELLS, S.L.P

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

FISCAL

MODELS DE DECLARACIÓ IRPF - IP

Ordre HAC/253/2020, de 3 de març, per la qual s’aproven els models de declaració de l’Impost sobre la renda de les persones físiques i de l’Impost sobre el patrimoni, exercici 2019 (BOE núm. 74 de 19/3/2020)

Novetats importants en la declaració dels rendiments de capital immobiliari, amb més desglossament de conceptes i un nou Annex D d’ompliment voluntari per a identificar els proveïdors de determinades despeses i el seu import.

Impost sobre la renda de les persones físiques

1. Identificació del domicili fiscal del contribuent

Per tal de simplificar la identificació del contribuent. aquest any s’ofereix de forma separada a la resta de la declaració l’apartat d’identificació o ratificació del domicili fiscal actual del contribuent. El contribuent ratificarà l’últim domicili fiscal disponible o, si és el cas, el modificarà.

2. Rendiments de capital immobiliari

S’ha consolidat en un únic apartat, relatiu a béns immobles, tota la informació relacionada amb els immobles dels quals el contribuent és titular, com a propietari o usufructuari.

El contribuent reflectirà, respecte de cada immoble del qual sigui propietari o usufructuari, l’ús o els usos que aquest immoble ha tingut durant l’exercici, indicant: 1. Si constitueix el seu habitatge habitual, si ha constituït l’habitatge del seu excònjuge i fills menors d’edat o si ha estat afecte a una activitat econòmica. En aquests casos no generarà cap mena de renda. 2. Si el bé ha estat a la disposició del seu titular durant tot o part de l’exercici, en aquest cas es calcularà la corresponent imputació de rendes. 3. Si l’immoble ha estat arrendat.

En el cas d’arrendament d’immobles o de constitució de drets o facultats d’ús o gaudi sobre aquests: 1. Es desglossen tots els conceptes necessaris per al càlcul de la principal despesa deduïble i les quantitats destinades a l’amortització. Omplint aquestes caselles, Renda Web calcularà l’import de l’amortització deduïble i, en el pròxim exercici, el contribuent podrà obtenir aquest import directament de Renda Web. 2. Es crea un nou annex «D», d’ompliment voluntari, en el qual els contribuents podran consignar el NIF dels proveïdors de determinades despeses, així com el seu import. D’aquesta manera, en el cas de determinades despeses, els contribuents poden indicar el NIF de qui va efectuar l’obra o els va prestar el servei, i l’import de la factura o justificant que ha d’haver emès qui va fer la despesa i que l’obligat tributari ha de conservar, si és el cas, per a justificar aquesta despesa.

3. Rendiments d’activitats econòmiques en estimació directa

Es modifica la relació d’ingressos computables i despeses deduïbles.

En el cas dels ingressos, es persegueix que la relació d’ingressos declarats sigui més concorde amb la naturalesa dels ingressos obtinguts.

En el cas de les despeses deduïbles, hi destaquen dues modificacions: 1. Distinció de la compra d’existències i de la variació d’existències. 2. Desglossament més ampli de les despeses de personal: la Seguretat Social a càrrec de l’empresa o la Seguretat Social o aportacions a mutualitats alternatives del titular de l’activitat. 3. Es diferencia la despesa per primes d’assegurança i les dotacions per a l’amortització de l’immobilitzat material i immaterial.

A més, s’hi inclouen caselles per a consignar l’Impost sobre el valor afegit generat o suportat com a ingrés o despesa, en aquells casos en què aquest impost sigui un ingrés computable més alt o una despesa deduïble en l’IRPF.

Aquesta mesura està relacionada amb l’Ordre HAC/773/2019, de 28 de juny, que regula la gestió dels llibres registre en l’IRPF. Encara que aquesta norma ha entrat en vigor l’1 de gener de 2020, els seus articles 2 i 3, que regulen el contingut del Llibre registre de vendes i ingressos i del Llibre registre de compres i despeses respectivament, estableixen que el contingut de les anotacions en aquells s’efectuarà, almenys, amb el desglossament d’ingressos i despeses fiscalment deduïbles que consti en l’últim model de l’IRPF aprovat al començament de l’exercici a què corresponen els ingressos o les despeses anotades en aquests llibres registre. Amb aquesta mesura es pretén la convergència entre el desglossament d’ingressos i despeses que es conté en la declaració de l’IRPF amb el dels Llibres registre.

4. Deduccions per incentius i estímuls a la inversió empresarial

Es modifica l’annex A.3 de la declaració per a actualitzar els esdeveniments que tenen la consideració d’esdeveniments d’interès públic excepcional a l’efecte del que es disposa en l’article 27 de la Llei 49/2002 en l’exercici 2019.

S’adapta el contingut de les deduccions per inversions a Canàries a l’article 94 bis, de la Llei 20/1991, de 7 de juny, de manera que les entitats que contractin un treballador per a fer la seva activitat a Canàries tindran dret al gaudi dels beneficis fiscals que, per creació d’ocupació, estableixi la normativa fiscal d’acord amb els requisits que s’hi estableixin, incrementats en un 30 %.

5. Deduccions autonòmiques

En els annexos B.1 a B.8 s’han efectuat les modificacions necessàries en el model de declaració per a recollir les vigents per a l’exercici 2019.

6. Esborrany de la declaració

El 2019, igual que l’any anterior, tots els contribuents, tinguin la naturalesa que tinguin les rendes obtingudes, podran obtenir l’esborrany de declaració de l’IRPF mitjançant el Servei de tramitació de l’esborrany/declaració (Renda Web), aportant prèviament, si cal, determinada informació que se’ls sol·licitarà a aquest efecte, o una altra informació que el contribuent hi pogués incorporar.

En aquesta ordre es regulen els procediments d’obtenció, modificació, confirmació i presentació de l’esborrany de declaració.

Els contribuents podran accedir al seu esborrany i a les seves dades fiscals, des del primer dia de la campanya de renda, per mitjà del Servei de tramitació de l’esborrany/declaració, utilitzant algun dels sistemes d’identificació que es descriuen en l’article 15.4 d’aquesta Ordre HAC/253/2020.

7. Número de referència

Per a obtenir el número de referència, els contribuents hauran de comunicar el NIF, la data d’expedició o de caducitat del DNI segons els casos, i l’import de la casella 505 de la declaració de l’IRPF 2018, tret que es tracti d’un contribuent no declarant l’any immediat anterior, cas en el qual s’haurà d’aportar un IBAN en què figuri com a titular.

En el cas de contribuents amb NIE, hauran d’aportar el número de suport d’aquest document; en el cas que el NIF comenci amb les lletres K, L, M i en determinats casos de NIF permanents caldrà comunicar la data de naixement.

8. Presentació de la declaració

S’ha de presentar per mitjans electrònics a través d’Internet, a la seu electrònica de l’AEAT, a través del telèfon, o a les oficines de l’AEAT amb sol·licitud de cita prèvia, així com a les oficines que habilitin les comunitats autònomes, ciutats amb Estatut d’Autonomia i entitats locals per a la confirmació de l’esborrany de declaració.

Si la declaració resultés per ingressar, el contribuent podrà domiciliar l’ingrés, ingressar obtenint un número de referència complet (NRC) de la seva entitat bancària, o bé podrà efectuar el pagament a través d’un document per a l’ingrés en una entitat col·laboradora que haurà d’imprimir i procedir a efectuar aquest ingrés.

Impost sobre el patrimoni

Aquesta ordre reprodueix la mateixa estructura de continguts de la declaració de l’exercici 2018, i es manté com a forma de presentació exclusiva de les declaracions de l’I. Patrimoni la presentació electrònica mitjançant Internet.

Termini de presentació de les declaracions

Des del dia 1 d’abril fins al 30 de juny de 2020, ambdós inclosos.

En cas de domiciliació bancària, des del dia 1 d’abril fins al 25 de juny de 2020, ambdós inclosos (en el cas de l’IRPF, si es domicilia únicament el segon termini, fins al 30 de juny de 2020 inclòs).

LABORAL

COVID-19. REIAL DECRET LLEI 11/2020

Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per a fer front al COVID-19 (BOE núm. 91 d’1 /4/2020)

Entrada en vigor: el 2 d’abril de 2020.

Nou paquet de 50 mesures econòmiques i socials amb què es completen i reforcen les adoptades pels reials decrets llei anteriors.

Rescat de plans de pensions i mesures de protecció dels consumidors

Per a alleujar les necessitats de liquiditat dels ciutadans, s’amplien els supòsits en què es poden rescatar les aportacions fetes a plans de pensions, de manera que hi podran recórrer les persones que estiguin immerses en un expedient de regulació temporal d’ocupació i els autònoms que hagin cessat l’activitat com a conseqüència dels efectes del COVID-19.

S’adopten diverses mesures de protecció al consumidor en els contractes de compravenda de béns i de prestació de serveis, siguin o no de tracte successiu, l’execució dels quals sigui impossible com a conseqüència de l’aplicació de les mesures adoptades en la declaració de l’estat d’alarma. En aquests casos, els consumidors podran exercir el dret a resoldre el contracte durant un termini de 14 dies.

En els contractes de tracte successiu, es paralitzarà el cobrament de noves quotes fins que el servei pugui tornar a prestar-se amb normalitat, sense que això suposi la rescissió del contracte.

Quant als serveis prestats per diversos proveïdors, com ara el cas dels viatges combinats, el consumidor podrà optar per sol·licitar-ne el reemborsament o fer ús del bo que li lliurarà l’organitzador o, si és el cas, el detallista. Aquest bo el podrà fer servir en el termini d’un any des de la conclusió de l’estat d’alarma. En cas que no es faci servir durant aquest període, el consumidor podrà exercir el dret de reemborsament.

En l’àmbit del sector de telecomunicacions, la norma estableix que la suspensió de la portabilitat només afecta aquelles operacions en què els usuaris necessitin desplaçar-se físicament a botigues o en què es facin intervencions físiques al seu domicili, tret de casos de força major. I per a evitar que el consumidor es pugui veure perjudicat per la suspensió de les operacions de portabilitat, s’estableix que els usuaris no puguin veure les seves tarifes incrementades durant el temps en què no puguin sol·licitar un canvi de companyia.

S’estableixen limitacions en publicitat i activitats de promoció de determinades activitats de joc en línia per a evitar que se n’intensifiqui el consum durant les restriccions de mobilitat de l’estat d’alarma, que pot derivar en conductes de consum compulsiu o fins i tot patològic.

Mesures de suport a autònoms i empreses

Amb la finalitat d’alleujar la situació financera d’empreses i autònoms afectats per l’actual crisi, s’habilita la Tresoreria General de la Seguretat Social perquè pugui concedir moratòries de forma excepcional en el pagament de les cotitzacions socials.

En el cas dels autònoms, s’estableix que els beneficiaris de la prestació per cessament d’activitat podran abonar, fora de termini i sense recàrrec, les cotitzacions del mes de març corresponents als dies previs a la declaració de l’estat d’alarma.

Es permet que les empreses i els autònoms que no tinguin ajornaments de pagament de deutes amb la Seguretat Social en vigor puguin sol·licitar, fins al 30 de juny de 2020, l’ajornament del pagament dels deutes que hagin d’ingressar entre l’abril i el juny de 2020 amb una rebaixa del tipus d’interès exigit, que es fixa en el 0,5%.

Així mateix, s’adopten mesures per a l’ajornament extraordinari del calendari de reemborsament de préstecs concedits per comunitats autònomes i entitats locals a empresaris i autònoms afectats per la crisi sanitària. Per poder optar a aquest ajornament extraordinari cal que la crisi sanitària provocada pel COVID-19 o les mesures adoptades per a pal·liar-la hagin originat en aquestes empreses o autònoms períodes d’inactivitat, reducció significativa en el volum de les vendes o interrupcions en el subministrament en la cadena de valor que els dificulti o impedeixi atendre el pagament.

Per poder accedir a la prestació extraordinària per cessament d’activitat, s’adapta la norma perquè prevegi la situació de determinats col·lectius que tenen un alt grau d’estacionalitat, com ara l’agrari, el de la cultura, els vinculats a esdeveniments com la Setmana Santa o d’altres.

Així mateix, es facilita la realització de tots els tràmits relatius a ajornaments en el pagament de deutes, moratòries o devolucions d’ingressos indeguts mitjançant el sistema RED de comunicació electrònica.

S’estableixen diverses mesures perquè els autònoms i les empreses puguin flexibilitzar el pagament de subministraments bàsics com ara la llum, l’aigua o el gas, fins i tot arribant a la possibilitat de suspendre’n el pagament.

La norma també estableix una sèrie de mesures que persegueixen preservar l’ocupació. En aquest sentit, s’adapten els compromisos de manteniment de l’ocupació durant el termini de sis mesos fixats en la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020 a les particularitats de determinats sectors, en particular les vinculades al món de la cultura, atenent la seva variabilitat i l’alineament amb esdeveniments concrets.

El compromís no s’entendrà incomplert quan el contracte de treball s’extingeixi per acomiadament disciplinari declarat com a procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa del treballador. En el cas de contractes temporals, el compromís tampoc s’entendrà incomplert quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueix el seu objecte o quan l’activitat objecte de contractació no es pugui fer de forma immediata.

Pel que fa a les empreses concursades, és imprescindible que puguin accedir a un ERTO quan hagin estat afectades per la situació del COVID-19. S’exigeix que presentin un compromís de manteniment d’ocupació durant el termini de sis mesos des de la represa de l’activitat.