GESTORIA CASTELLS, S.L.P

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Nova llei de startups: avantatges fiscals i incentius d’inversió

La futura llei de startups és una de les vies emmarcades en «Estratègia Espanya Nació Emprenedora», que reuneix un conjunt de 50 claus per a la recuperació econòmica i que aspira a fer que l’Espanya del 2030 sigui una nació innovadora i focus d’atracció per a la inversió, el talent i l’escalabilitat de les empreses. Tot això amb l’objectiu d’aconseguir una administració àgil que generi marcs reguladors favorables per impulsar la inversió de capital de risc i la innovació.

L’ecosistema de startups ha estat assentant-se mitjançant la consolidació d’empreses, la celebració d’una infinitat d’esdeveniments i congressos, l’activitat de diverses associacions i un ampli nombre d’agents que orbiten al voltant de les societats, incloent-hi incubadores, programes d’acceleració, venture capital firms o business angels.

Una empresa emergent és una organització amb gran capacitat de canvi que ofereix productes o serveis innovadors, molt sol·licitats pel mercat i amb un disseny i comercialització orientats completament al client. De bon començament operen amb un capital mínim, però obtenen guanys de manera ràpida mantenint una comunicació contínua i oberta amb els clients i una orientació a la massificació de les vendes.

Sense menyscabar els importants avanços que s’han assolit els últims anys, la situació d’Espanya mostra que encara queda un llarg camí per recórrer en comparació d’altres països del nostre entorn.

Lleis específiques per a les startups

Cal tenir en compte que trobar un model de negoci innovador global amb èxit en una empresa emergent és un procés arriscat que requereix condicions d’atracció de finançament i talent particulars. L’entorn normatiu en què es mouen els emprenedors tecnològics i les empreses emergents té una importància essencial perquè la gestació i el desenvolupament de les iniciatives d’alt component innovador obtinguin un resultat reeixit.

El Govern ha destacat el paper que desenvolupen els emprenedors en la «gran recuperació» que necessita el nostre país després de la crisi de la COVID-19 i ha defensat que cal que les empreses emergents tinguin una estratègia i un marc legal específic.

Fins ara, l’activitat de les empreses emergents ha estat sotmesa a lleis de diversa naturalesa que, sense tenir en compte les particularitats d’aquests nous models de negoci, han imposat requisits excessivament onerosos per a aquestes iniciatives innovadores. Tot i que hi ha una regulació vigent en matèria d’emprenedoria, en què destaquem la Llei 11/2013, de 26 de juliol, de mesures de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació; la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, i la Llei 25/2015, de 27 d’abril, de foment del finançament empresarial que regula el micromecenatge, hem de ser conscients que han estat superades per la realitat de l’ecosistema innovador espanyol.

És destacable que hi ha una forta competència internacional per a afavorir la creació de startups i per a atreure talent i inversions, i són diversos els països del nostre entorn que ja han posat en marxa programes amb aquest objectiu.

Per això, i perquè no ens quedem enrere, és fonamental que Espanya escometi com més aviat millor les reformes necessàries per a implantar les mesures apropiades d’impuls d’aquest sector. Espanya ha de ser una «nació emprenedora» a l’avantguarda europea de l’emprenedoria, la generació d’ocupació i el creixement econòmic i sostenible.

Una de les mesures més importants per a aconseguir aquest objectiu passa per fer els ajustos necessaris en el marc legal. Es tracta de crear un escenari jurídic adequat a l’emprenedoria de base tecnològica que permeti la flexibilitat que requereix el dinamisme d’un entorn innovador.

Estratègia Espanya Nació Emprenedorapan>

La futura llei de startups és una de les vies emmarcades en «Estratègia Espanya Nació Emprenedora», que reuneix un conjunt de 50 claus per a la recuperació econòmica i social, ja que modernitzen el sistema productiu i afavoreixen la creació d’ocupació de qualitat.

Entre les mesures concretes que es desenvoluparan per al suport i l’impuls a la creació i activitat de les startups destaquen les referides a:

Incentius fiscals a les activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, com també en relació amb les inversions i el finançament d’empreses emergents: reducció del tipus de l’impost de societats del 25 % al 15 % fins a un màxim de quatre anys e increment de la base màxima de deducció per inversió de 60.000 a 100.000 euros anuals.

Incentius en matèria laboral, de Seguretat Social i suport a la captació i fidelització del talent.

Mesures de discriminació positiva per a afavorir la diversitat de gènere en l’emprenedoria i incentivar-ho entre col·lectius vulnerables.

Ajudes a les grans empreses per a integrar l’activitat de les empreses emergents en la cadena de producció de béns i serveis.

Millora dels mecanismes de segona oportunitat.

Simplificació de càrregues administratives. Per exemple, amb la finalitat d’afavorir la instal·lació a Espanya dels anomenats «nòmades digitals» es crea una nova categoria de visat i d’autorització de residència.

Impuls d’instruments de compra pública que promoguin la participació d’empreses emergents en els projectes de l’Administració.