GESTORIA CASTELLS, S.L.P

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

NIA-ES 610: utilització del treball dels auditors interns

Se sotmet a informació pública la NIA-ES 610 sobre l’ús del treball dels auditors interns. Aquesta Norma tècnica d’auditoria serà d’aplicació obligatòria per als comptes anuals, estats financers o documents comptables corresponents a exercicis econòmics que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2022. D’altra banda, serà aplicable als treballs d’auditoria de comptes contractats o encarregats a partir de l’1 de gener de 2023, independentment dels exercicis econòmics als quals es refereixin els estats financers objecte del treball.

Mitjançant la Resolució de 26 de juliol de 2021, de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes se sotmet al tràmit d’informació pública la Norma tècnica d’auditoria, resultat de l’adaptació de la Norma Internacional d’Auditoria perquè s’apliqui a Espanya, NIA-ES 610 (revisada) «Ús del treball dels auditors interns», en substitució de la NIA-ES 610 publicada per resolució d’aquest Institut de 15 d’octubre de 2013.

La RICAC es va publicar a la pàgina web de l’ICAC el dia 28 de juliol de 2021 i durant el termini de dos mesos, a computar a partir de l’endemà a la publicació d’aquesta resolució en el BOE, es van poder formular per escrit, davant aquest institut o davant qualsevol de les corporacions representatives dels auditors de comptes (Consell General d’Economistes d’Espanya, Registre d’Economistes Auditors i Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya), les al·legacions que es consideressin oportunes; a aquests efectes, el contingut de la referida Norma tècnica d’auditoria va quedar exposat a la seu i a la pàgina d’Internet de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (carrer Huertas, 26 de Madrid; www.icac.gob.es) i a la seu de les citades corporacions.

Una vegada transcorregut el termini anterior i considerades les observacions rebudes, L’ICAC procedirà a la publicació de la corresponent resolució de la citada Norma tècnica d’auditoria en el Butlletí Oficial de l’Estat, en el Butlletí Oficial de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes i a la pàgina www.icac.gob.es.

Auditors interns i auditors externs

La Norma tècnica d’auditoria objecte d’aquesta Resolució NIA-ES 610 (revisada) serà d’aplicació obligatòria per als auditors de comptes i societats d’auditoria en el desenvolupament dels treballs d’auditoria de comptes referits a comptes anuals o a altres estats financers o documents comptables corresponents a exercicis econòmics que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2022. En tot cas, serà d’aplicació als treballs d’auditoria de comptes contractats o encarregats a partir de l’1 de gener de 2023, independentment dels exercicis econòmics als quals es refereixin els estats financers objecte del treball.

Aquesta Norma internacional d’auditoria (NIA) tracta de la responsabilitat que té l’auditor extern quan utilitza el treball dels auditors interns. Això inclou:

a) La utilització del treball de la funció d’auditoria interna per a l’obtenció d’evidència d’auditoria.

b) La utilització de l’ajuda directa dels auditors interns sota la direcció, supervisió i revisió de l’auditor extern.

Repercussió de la NIA 610

Aquesta NIA no és aplicable si l’entitat no disposa d’una funció d’auditoria interna. Si l’entitat disposa d’una funció d’auditoria interna, els requeriments d’aquesta NIA relatius a la utilització del treball d’aquesta funció no són aplicables si:

a) Les responsabilitats i activitats d’aquesta funció no són rellevants per a l’auditoria.

b) Sobre la base del coneixement preliminar de la funció obtingut per l’auditor com a resultat dels procediments aplicats segons la NIA 315. Identificació i valoració dels riscos d’incorrecció material mitjançant el coneixement de l’entitat i del seu entorn (revisada), l’auditor extern no té previst utilitzar el treball de la funció per a l’obtenció d’evidència d’auditoria.

No requereix que l’auditor extern utilitzi el treball de la funció d’auditoria interna per modificar la naturalesa o el moment d’elaboració dels procediments d’auditoria que ha d’aplicar directament l’auditor extern, o per reduir-ne l’extensió. L’establiment de l’estratègia global d’auditoria continua sent decisió de l’auditor extern.

A més, els requeriments de la NIA 610 relatius a l’ajuda directa no són aplicables si l’auditor extern no té previst utilitzar l’ajuda directa dels auditors interns.

És possible que, en algunes jurisdiccions, hi hagi una prohibició o algun tipus de restricció, legal o reglamentària, per a la utilització del treball de la funció d’auditoria interna o de l’ajuda directa dels auditors interns. La NIA no invalida les disposicions legals o reglamentàries que regeixen l’auditoria d’estats financers (NIA 200 Objectius globals de l’auditor independent i realització de l’auditoria de conformitat amb les normes internacionals d’auditoria, apartat A57). Per tant, aquestes prohibicions o restriccions no impedeixen que l’auditor compleixi amb les NIA.

Aplicació de la NIA 610

A partir del moment en què resulti d’aplicació obligatòria aquesta Norma tècnica d’auditoria quedarà derogat el contingut anterior de la Norma tècnica d’auditoria NIA-ES 610. Així mateix, quedarà derogat el que es disposa en la resta de normes tècniques d’auditoria no modificades expressament en la Resolució de 26 de juliol de 2021, que resulti contradictori amb la norma ara aprovada, que s’haurà d’aplicar i interpretar d’acord amb aquesta última.

Les dues noves consultes d’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, pertanyents al BOICAC 126, versen sobre l’aplicació del resultat en el soci quan la societat participada i qualsevol societat del grup participada per aquesta última no apliquen PGC i sobre els components de la xifra de negocis.

BOICAC n.º 126/2021. Consulta 1

Sobre l’aplicació del resultat en el soci quan la societat participada i qualsevol societat del grup participada per aquesta última no apliquen PGC

La consulta versa sobre la possibilitat, a l’efecte del càlcul del resultat individual reportat en cada filial, d’utilitzar informació financera elaborada sota NIIF o NIIF-UE, i si aquesta possibilitat queda subjecta al fet que la societat inversora que rep el dividend formuli comptes anuals consolidats de conformitat amb NIIF-UE.

El consultant al·ludeix al contingut de la consulta 1 del BOICAC número 123, de setembre de 2020, i planteja per a determinats casos la dificultat pràctica de disposar del resultat reportat individual en cada filial en un marc d’informació financera diferent del Pla General de Comptabilitat (PGC), aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre, i la normativa de desenvolupament, havent de procedir a l’homogeneïtzació de tots dos marcs (com pot succeir en filials radicades a l’estranger que elaborin informació financera segons el marc d’informació financera que estableixi la jurisdicció del seu país, sense perjudici que preparin una certa informació financera a l’efecte de la integració d’aquesta en un grup d’acord amb el marc d’informació financera d’aquest grup, com poden ser les NIIF).

Doncs bé, per a fonamentar-ne la resposta, l’ICAC acudeix al criteri relatiu a l’obligació d’homogeneïtzar els fons propis de filials a l’estranger a l’efecte de calcular la correcció de valor per deterioració inclosa en la Norma de registre i valoració (NRV) 9a.2.4.3 de la segona part del PGC segons redacció donada pel Reial Decret 1/2021, de 12 de gener (en termes similars que l’antiga NRV 9a.2.5.3). L’ICAC ens recorda que aquesta obligació d’homogeneïtzació ja es va expressar en la consulta 1 del BOICAC 56, de desembre 2003 sobre el tractament comptable del càlcul del valor teòric comptable de la participació en moneda diferent de l’euro que una empresa espanyola manté en una societat dependent.

Basant-se en tot això, l’ICAC respon que:

El resultat reportat en cada filial ha de calcular-se d’acord amb els criteris recollits al Codi de Comerç, Text Refós de la Llei de Societats de Capital, Pla General de Comptabilitat i altra legislació que li sigui específicament aplicable. No obstant això, tenint en compte el procés d’harmonització del PGC amb les NIIF-UE, cal presumir, excepte prova en contra, que el resultat calculat conforme a aquestes últimes normes pot utilitzar-se sense necessitat d’introduir ajustos d’homogeneïtzació.

Tot això, sense perjudici de la solució simplificada considerada per a un cas particular com és el contemplat en la consulta 3 del BOICAC 123, sobre l’aportació no dinerària a una empresa del grup domiciliada a Espanya de les accions que atorga el control sobre una altra empresa del grup, que constitueix un negoci, quan la societat aportant i la filial, les accions de la qual són objecte d’aportació, apliquen les Normes Internacionals d’Informació Financera (NIIF) i estan radicades a l’estranger.

BOICAC n.º 126/2021. Consulta 2

Sobre els components de la xifra de negocis

El cas es refereix a una empresa que es dedica a la fabricació i venda de calçat percep ingressos de caràcter periòdic que provenen, entre altres, de les següents activitats:

a) Arrendament d’un magatzem.

b) Dividends procedents de:

Una societat dependent al 100 % dedicada al sector del calçat.

Una societat anònima considerada com a associada, posseeix el 30 % i està dedicada a un altre sector d’activitat.

c) Ingressos financers procedents de la concessió de préstecs a l’entitat dependent i a l’associada.

La qüestió plantejada versa sobre si els citats ingressos s’han d’incloure com a components positius de la xifra de negocis.

Per fonamentar la resposta, l’ICAC acudeix a la Resolució de 10 de febrer de 2021, de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, per la qual es dicten normes de registre, valoració i elaboració dels comptes anuals per al reconeixement d’ingressos pel lliurament de béns i la prestació de serveis. En concret:

Respecte als criteris generals per determinar l’import net de la xifra de negocis, a l’article 34.1.

Respecte al que s’estén per «activitat ordinària», a l’article 34.2.

Respecte als ingressos de les societats «holding», a l’article 34.10.

Basant-se en aquests articles, l’ICAC respon que:

1. Ingressos financers

La RICAC de reconeixement d’ingressos inclou en el còmput de l’import net de la xifra de negocis determinats ingressos financers procedents de les entitats participades dependents o associades d’una entitat. No obstant això, s’estableix el requisit que l’entitat posseïdora de les participacions sigui una societat de tinença de valors perquè en aquest cas s’entén que aquesta activitat ha de qualificar-se com a ordinària. Per tot això, els ingressos de caràcter financer no formen part del resultat de l’explotació tret que procedeixin de l’activitat ordinària de l’entitat (com és el cas d’una societat hòlding).

2. Ingressos per arrendaments

Respecte als ingressos per arrendament i l’expressió «activitat ordinària» de la societat utilitzada en la definició de xifra de negocis, cal assenyalar que en determinades ocasions en la realitat empresarial es produeix la realització simultània de diverses activitats, cosa que es podria denominar multiactivitat. En aquest cas, cal entendre que els ingressos produïts per les diferents activitats de l’empresa es consideraran en el còmput de les activitats ordinàries, en la mesura en què s’obtinguin de manera regular i periòdica i es derivin del cicle econòmic de producció, comercialització o prestació de servei s propis de l’empresa, és a dir, de la circulació de béns i serveis que són objecte del trànsit d’aquesta.