GESTORIA CASTELLS, S.L.P

Setembre 2022

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

L’OCDE espera implantar l’acord de fiscalitat mínima per a empreses el 2024

LL’OCDE espera implantar l’acord de fiscalitat mínima per a empreses el 2024’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha avançat que l’acord internacional de fiscalitat mínima per a empreses entrarà probablement en vigor a partir del 2024, encara que fins ara la data objectiu era que s’implementés el 2023, segons ha indicat el secretari de l’organisme, Mathias Cormann.

Cormann va comentar que s’estan produint una sèrie de «conversacions difícils» sobre alguns aspectes tècnics de l’acord. «Vam fixar deliberadament una data molt ambiciosa per a implementar-lo per mantenir la pressió i ens ha ajudat a mantenir l’ímpetu. Però sospito que probablement el que passarà és que acabem amb la implementació pràctica el 2024», va subratllar Cormann.

L’OCDE va tancar un acord amb 136 països per aplicar una fiscalitat mínima per a les empreses multinacionals. No obstant això, aquest acord necessita ara una implementació i canvis en l’àmbit de jurisdicció als països signants.

Agència Europa Press

El Suprem obre la possibilitat de pagar l’IVA després de cobrar la factura

El Tribunal Suprem ha obert la porta amb una pionera sentència perquè els autònoms, els professionals liberals i les petites i mitjanes empreses puguin declarar la meritació de l’IVA una vegada que l’hagin cobrat.

Aquesta sentència de la secció segona de la sala contenciosa administrativa dona la raó a l’advocat Francisco Tejado Vaca, que va recórrer el pagament d’una quota de 73,08 euros d’una minuta corresponent a l’exercici de la seva professió.

Tejado Vaca havia impugnat la liquidació provisional girada amb data del 27 de setembre de 2016 corresponent al quart trimestre del 2015. L’òrgan gestor va incrementar-li la quota en aquests 73,08 euros procedent d’operacions no declarades corresponent a la prestació dels seus serveis com a advocat. Per això, va denunciar l’atac a la llibertat d’empresa i al dret fonamental de la propietat.

Encara que el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) ja havia donat la raó a l’advocat el 2019, l’Advocacia de l’Estat va presentar un recurs contra aquesta sentència, que finalment el Suprem ha desestimat.

L’advocat sevillà celebra la sentència de l’alt tribunal, però es manté crític amb la jurisprudència actual: «És una sentència pionera perquè dona claredat a aquesta qüestió, que era una mica pantanosa per les diferents interpretacions que es podien derivar de la mateixa essència de la qüestió. Ho torno a dir: la llei no és precisa ni clara ni tampoc ho és la llei de l’IVA».

Consell General de l’Advocacia Espanyola

2 de cada 10 empreses consideren el metavers com el «futur» dels negocis

La situació de pandèmia i l’auge de la tecnologia han impulsat la digitalització en tota mena d’àmbits, incloent-hi el laboral. Aquesta realitat presenta un escenari en què estudiants i professionals han d’adaptar les habilitats i els coneixements a un context totalment marcat per l’auge de la demanda de perfils digitals i tecnològics. En aquest sentit, agafa una rellevància especial el metavers, un espai virtual que està acaparant les mirades del sector econòmic i empresarial. En concret, segons l’estudi Metavers per a marques fet per Sortlist, un 22 % de les companyies veuen el metavers com el «futur» dels negocis i, en la mateixa línia, més d’un 15 % l’entenen com una nova manera de fer negocis.

A més, segons l’informe elaborat per la consultora Analysis Group i finançat per Meta, aquest univers virtual podria contribuir amb 3 bilions de dòlars del PIB mundial el 2031, fet que suposaria un 2,8 % del total. Més enllà de la quantia econòmica, també cal destacar la previsió de Business Reportes, que estima que un 50 % de les activitats diàries el 2025 es faran mitjançant el metavers, la qual cosa inclou tant qüestions d’entreteniment com activitats laborals.

Així doncs, l’arribada de noves tecnologies obliga l’entorn laboral i els professionals a reinventar-se per adaptar-se a un mercat condicionat per l’auge del metavers. En aquest sentit, Giancarlo Valente, cofundador d’Aulab, empresa especialitzada en formació en l’àmbit del desenvolupament web, assenyala que «les infraestructures educatives són la primera baula per a formar professionals competents en l’àmbit digital i tecnològic». A més, afegeix que «per a fer-ho possible, és imprescindible crear sinergies entre l’entorn empresarial i l’àmbit educatiu». A grans trets, Valente afirma que «l’èxit del metavers només serà possible si hi ha perfils qualificats en posicions vinculades amb l’enginyeria informàtica, la ciberseguretat o la realitat virtual, entre altres professions a l’alça».

Wolters Kluwer

L’ocupació autònoma juvenil, una assignatura pendent

Les estadístiques oficials reflecteixen que únicament tenim 258.490 autònoms menors de 30 anys, i 265.400 afiliats al RETA amb edats entre 31 i 35 anys. Menys del 16 % del total del col·lectiu són menors de 35 anys i més de 800.000 autònoms superen els 55 anys. Aquesta situació tindrà una greu repercussió en la taxa de reposició d’aquells autònoms que iniciaran el període de jubilació en els pròxims cinc anys.

Des d’UPTA reclamen a les administracions autonòmiques i central polítiques efectives de potenciació de l’emprenedoria entre els joves. Consideren necessari desenvolupar una estratègia formativa en cicles superiors i FP per a millorar urgentment l’experiència professional de l’alumnat en els últims estats acadèmics.

La veritable revolució en el treball autònom no està supeditada a una hipotètica digitalització dels autònoms amb més trajectòria en les activitats que desenvolupen. El repte és un altre, es tracta d’atreure el talent emprenedor, dotar l’autoocupació d’una veritable transformació en eficiència i eficàcia econòmica. És vital que els emprenedors joves del pròxim quinquenni estiguin altament qualificats professionalment, que puguin oferir nous serveis al consumidor, a les empreses i a la societat en general.

Per això, des d’UPTA consideren que, com més aviat es desenvolupi completament l’Estratègia Nacional d’Impuls del Treball Autònom ENDITA 2022-2027, abans s’assoliran els objectius desitjats.

En aquesta estratègia s’assenyalen precisament els aspectes més importants per a poder dur a terme la transformació del treball autònom: la formació, la qualificació o la digitalització com a pilars fonamentals per a poder escometre amb èxit cadascuna de les fites que s’hi marquen.

Unió de Professionals i Treballadors Autònoms

5 consells per a ser feliç en l’entorn laboral

La felicitat ha passat de ser una emoció personal a una afecció imprescindible que cal desenvolupar i fomentar en l’entorn laboral. Amb aquesta finalitat, la figura del Chief Happiness Officer o, el que és mateix, el director de felicitat, ha esdevingut una peça fonamental en moltes organitzacions. I és que, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), 6 de cada 10 treballadors asseguren que no són feliços a la feina.

De fet, algunes dades recents assenyalen també que la felicitat i el benestar d’un treballador al lloc de treball pot arribar a augmentar la seva productivitat fins a un 80 %, a més de reduir els accidents laborals fins a un 300 %. No obstant això, no és estrany que les habilitats relacionades amb els recursos humans s’hagin disparat considerablement els últims mesos (un 74 % el primer trimestre de 2022), amb el propòsit de construir una estructura i un ambient empresarial agradable per a tots els empleats.

Agustín López Guzmán, expert en lideratge i instructor d’Udemy, plataforma d’aprenentatge i formació en línia capdavantera en el mercat, comparteix cinc claus que s’han de tenir en compte per a aconseguir la felicitat (i mantenir-la) en el lloc de treball:

1. Fer ús de les fortaleses personals. Segons apunta la consultora Gallup, les persones que tenen l’oportunitat de fer el que els agrada i dur-ho a terme a la feina obtenen, en conseqüència, més satisfacció i rendiment laboral. És important aplicar petits canvis que responguin o potenciïn les fortaleses d’un mateix. No obstant això, és necessari dedicar temps a descobrir-les i buscar la manera de posar-les en pràctica.

2. Augmentar les emocions positives. Hi ha emocions com l’alegria, l’humor, l’optimisme, l’esperança i, per descomptat, la gratitud, que haurien d’estar sempre presents en l’entorn laboral. Plasmar aquestes emocions positives en un paper en finalitzar cada jornada laboral permet, a més, que el cervell pugui tenir la capacitat de detectar sempre els factors positius enfront dels negatius.

3. Practicar l’atenció efectiva. «Un cervell atent és un cervell feliç», assegura Agustín López Guzmán. La capacitat de concentrar-nos és fonamental per al nostre benestar i felicitat. Per descomptat, sempre tindrem unes certes distraccions externes (correus electrònics, telefonades, etc.) i internes (problemes personals, preocupacions entorn d’una tasca personal, etc.) que poden provocar que no ens concentrem plenament en la tasca en qüestió. Per això, és necessari practicar la concentració.

4. Millorar les relacions interpersonals. La qualitat de les relacions personals ens fa més feliços i crea entorns i situacions molt més saludables. Comportaments com ser més agraïts, escoltar activament l’altra persona, preguntar abans de jutjar, etc., ens ajuden a potenciar les relacions de qualitat en l’entorn laboral.

5. Fixar objectius clars. Per a aconseguir ser feliç en l’entorn laboral és fonamental també trobar el «perquè» del que fem. És a dir, fer la feina sempre amb un propòsit, cosa que permet crear més seguretat en allò que fem. Per això, preguntar-se a un mateix «per què faig el que faig?» pot ajudar-nos a buscar aquesta finalitat que aconsegueixi fer-nos feliços.

Wolters Kluwer